Vaarwater

Het Haringvliet

Het Haringvliet

Het Haringvliet ligt in Zuid-Holland tussen Voorne-Putten, de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Het Spui verbindt het Haringvliet met de Oude Maas. Het Haringvliet is geen hoofdvaarweg voor vervoer van goederen, maar wel zeer belangrijk voor de recreatievaart. In het bijzonder voor de zeilvaart.

Aan de westzijde van het haringvliet liggen de Haringvlietdam en de Haringvlietsluizen met 17 spuisluizen. Deze spuisluizen spuien en keren buitenwater. Aan de oostzijde van het Haringvliet ligt de Haringvlietbrug. In het Haringvliet ligt het eiland en natuurgebied Tiengemeten.

In de 12e eeuw waren Voorne en Flakkee 1 eiland. De stormvloed van 1216 verwoestte de natuurlijke kust en zo onstond het Haringvliet. Na de watersnoodramp van 1953 zijn in het kader van het Deltaplan de Haringvlietsluizen gebouwd in de monding van het Haringvliet. In 1970 werden de sluizen voor het eerst daadwerkelijk gebruikt en sindsdien is het Haringvliet afgesloten van de directe invloed van eb en vloed.

Lengte vaarweg: 28 kilometer
Breedte vaarweg: 795 tot 3150 meter
Diepte: gemiddeld ca NAP - 8,00 meter

Haringvliet

 

Atlantica

Jachthaven Atlantica is een full service jachthaven en ligt goed beschut tegen de zuidwester bries of erger en heeft toch een open verbinding met het Haringvliet.

Newsletter