Vaarwater

Het Grevelingenmeer

Het Grevelingenmeer

Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa en is vooral van belang voor de watersport en recreatie. Bij de Brouwersdam wordt veel aan windsurfen en waterskiën gedaan. Ook wordt bij Scharendijke en Den Osse gedoken. Op verschillende plaatsen kan men zonnen en zwemmen, bijvoorbeeld op De Punt van Goeree en de Kabbelaarsbank.

Geschiedenis
In het kader van de Deltawerken is het Grevelingenmeer door de Grevelingendam (1965) en de Brouwersdam (1971) van zee afgesloten en is de zeearm een meer geworden. Sinds de bouw van de Brouwersdam als onderdeel van de Deltawerken verdween het getij in de Grevelingen.


In 2008 heeft Rijkswaterstaat een onderzoek gedaan naar de verbetering van de waterkwaliteit en ecologie van het Grevelingen. Daaruit bleek dat getijdewerking juist een positief effect zou hebben op de natuur. Door bijvoorbeeld een doorlaat of een sluis in de Brouwersdam zou het getij weer gedeeltelijk terug kunnen keren.

Gegevens vaarweg

Beroepsvaart-/CEMT-klasse: Va Groot Rijnschip, eenbaksduwstel

Recreatievaartklasse: BZM

Grevelingen

 

Atlantica

Jachthaven Atlantica is een full service jachthaven en ligt goed beschut tegen de zuidwester bries of erger en heeft toch een open verbinding met het Haringvliet.

Newsletter